Arco Vara tegi tugeva kolmanda kvartali tulemuse

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara kasvatas III kvartalis mullusega võrreldes nii müügitulu kui ka kasumit. “Ehkki kinnisvaraturul on näha teatavat jahtumist, on meil korterite müügitehingud kulgenud varasemate kokkulepete kohaselt ning ka eelmüükidest taganemist pole seni olnud,” kinnitas Arco Vara tegevjuht Miko Niinemäe.

Arco Vara teenis III kvartalis 5,2 miljonit eurot müügitulu, millest lõviosa – ligi 5 miljonit, tuli kahe Kodulahe elurajoonis valminud kortermaja lõpumüükidest. 2021. aasta kolmandas kvartalis oli müügitulu 613 tuhat eurot, seega oli tänavune tulemus 8,5 korda kõrgem.

III kvartali ärikasumiks kujunes 659 tuhat eurot ja puhaskasumiks 556 tuhat. Ka need näitajad on mullusest paremad, mil teeniti III kvartalis ärikasumit 294 tuhat eurot ja puhaskasumit 202 tuhat eurot.

Arco Vara tegevjuht Miko Niinemäe sõnul annab turu jahtumisest märku eelkõige see, et päringuid uusarendustele tuleb vähem. “Näeme seda oma praegu ehituses oleva Kodulahe Rannakalda etapi pealt. Samas pole seal tänase seisuga ühtegi lepingust taganenud klienti ning hoonest on eelmüüdud ligikaudu 35%. Meie tütarettevõte Arco Tarc meeskond on Kodulahe Rannakalda ehitusega graafikus nii ehituskiiruse kui eelarve osas,” kinnitas Niinemäe.

Lõppenud kvartal tõi kinnitust, et Arco Vara saab Merimetsa asumisse kerkivat Kodulahe elurajooni laiendada. Soodi 6 kinnistul algatati detailplaneering kuni 6500 m² elamispinna rajamiseks ning lisaks võitis tütarfirma Kodulahe OÜ riigimaa oksjoni ning omandas aadressil Lammi 6 asuva 1,5 hektari suuruse kinnistu ostuõiguse.

Häid uudiseid tõi juba ka IV kvartali algus. “Tallinna Linnavalitsus algatas detailplaneeringu, mille kohaselt rajame Harku järve äärde uue Arcojärve elamurajooni. Tegu on ainulaadse asukohaga, kus elavatel inimestel on tulevikus kodu lähedal nii järverand kui ka metsatukk. Just eriliste elupaikade otsimine ja väljaarendamine on üks meie kaubamärke. Meie soov on omalt poolt ilusale elukeskkonnale alati midagi juurde anda. Sama kehtib ka Arcojärve puhul, mille planeering näeb ette uue rannahoone, sportimiskohtade ning mänguväljakute rajamist. Ka rannaala läbiv kergliiklustee korrastatakse, lisatakse valgustus ning pingid,” lubas Niinemäe.

Uusi arenguid on Arco Vara teisel turul – Bulgaarias. “Botanica Lozen Residences eramute arendus sai III kvartalis ehitusloa ja ehkki meie algne eesmärk nägi ette samas kvartalis juba ka ehituse alustamist, siis see lükkus natuke edasi. Väga peatselt saame aga ka selle koha pealt investoreid heade sõnumitega rõõmustada.”

Miko Niinemäe sõnul on tänases majanduskeskkonnas näha koduostjate kahtlusi tuleviku osas. “Kindlasti on selles oma osa meedial, kus praegu fookuses võimalikud dramaatilised stsenaariumid. Kinnisvaraarendus nõuab aga pikka plaani ning selge on seegi, et arendus- ja ehitustegevus ei peatu. Arco Vara meeskonnal tuleb jätkata kasvu jõudmaks 2026. aasta eesmärgini arendada igal aastal vähemalt 200 korterit.

Arco Vara on rahvusvaheline kinnisvarakontsern, mis tegeleb elukeskkonnale lisaväärtust loovate arendusetega. Arco Vara põhitegevuseks on terviklike elukeskkondade ja nendega seonduva ärikinnisvara väljaarendamine. Arco Vara põhiturgudeks on Eesti ja Bulgaaria. Emaettevõte Arco Vara AS loodi 1992. aastal Eestis ja on alates 2007. aastast olnud noteeritud Nasdaq Tallinn väärtpaberibörsil.

2022. aasta III kvartali ja 9 kuu vahearuanne

2022. aasta III kvartali ja 9 kuu vahearuanne presentatsioon